Kiedyś nie zdawano sobie sprawy, jak wielką rolę w rozwoju licznych chorób odgrywa stan zapalny, w tym przewlekły, o niskim natężeniu powiązany nadmiarem tkanki tłuszczowej. Szczególnie chodzi o tłuszcz zgromadzony w głębszych warstwach tułowia (wisceralny), a nie tylko pod skórą. Podsumowanie Należy dążyć do wyeliminowania z diety produktów [...]
[...] Tak samo nie należy pisać o diecie „wysokowęglowodanowej”, bo czym innym jest glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza a np. źródła w postaci skrobi (makarony, kasze, ryż, płatki owsiane itd.) To, że ktoś dostarcza dużo węglowodanów, wcale nie oznacza, iż mu to zaszkodzi, szczególnie przy nasilonej aktywności fizycznej. Wręcz przeciwnie, [...]
Niedobory minerałów i składników odżywczych to najczęstszy problem leżący u podstaw chorób i schorzeń, które nas atakują. Podobnie jest z próchnicą. Czy faktycznie nie jest wynikiem złej higieny jamy ustnej, a diety ubogiej w prawdziwe jedzenie? Spostrzeżenia medycyny chińskiej Chińska medycyna także od dawna propaguje koncepcję, która mówi o [...]
Różnego rodzaju węglowodany znalazły szerokie zastosowanie w sporcie, szczególnie w dyscyplinach wytrzymałościowych. Niestety z suplementacją związana jest cała masa mitów, na których wyjaśnianie można poświęcić kilkadziesiąt stron. Ile czasu potrzebują węglowodany Potrzeba kilkunastu minut, aby węglowodany zaczęły odgrywać jakąkolwiek rolę w [...]
[...] każdy z nich ma mniej kalorii. Spożywa dużo wysokiej jakości białka- chude czerwone mięso, pierś kurczaka, białka jaj i ryby. W przypadku węglowodanów zwykle spożywa brązowy ryż lub makaron pełnoziarnisty. Źródła tłuszczu pochodzą z orzechów, awokado, tłustych ryb i oliwy z oliwek. Jeśli chodzi o suplementację, fitnesska przyjmuje BCAA, kapsułki [...]
[...] zbożowe. Oprócz pokarmów bogatych w potas dobrze jest zadbać o suplementację lub spożywanie produktów zawierających magnez, czyli produktów pełnoziarnistych, takich jak ryż, płatki owsiane, kasze, pieczywo żytnie itp., a ponadto orzechy, pestki, banany, warzywa strączkowe, sałaty, brokuły, kakao, produkty mleczne oraz chude mięso. Sprawdź: [...]
[...] posiłki? Dość niecodziennie. The Rock najpierw podzielił się na Instagramie składem śniadania, które spożywa. W złotej misce znalazł się pokrojony stek wołowy, białka jaj, ryż brązowy oraz… jagody. Aby uzyskać dodatkowe węglowodany, wypija rozdrobnione płatki owsiane i rozwodnione wodą z ryżu. Wyjaśnił, że jest to dieta, która nie zawiera sodu [...]
[...] wartości odżywczej. Zazwyczaj na pierwsze śniadanie jedzą zupę z rybą lub warzywami, a na drugie trochę warzyw. Obiad to zwykle makaron z Okinawy soba (gryka), a kolacja to ryż z warzywami i rybą. Innym ich ulubionym pożywieniem są słodkie ziemniaki, bogate źródło beta-karotenu o działaniu przeciwzapalnym. Często też sięgają po [...]
[...] z mąki pszennej zmuszasz organizm do produkcji większej ilości insuliny i nakręcasz błędne koło... Wybieraj produkty pełnoziarniste takie jak ciemne pieczywo, brązowy ryż, makaron z mąki pełnoziarnistej. Na talerzu niech zagości spora ilość warzyw polanych odrobiną oliwy z oliwek, do tego mięso, ryba bądź strączki, bogate w białko. [...]
[...] wyłącznie z produktów roślinnych, ale istnieją też ciekawe alternatywy dla wielu niewegańskich produktów spożywczych. W menu wegan goszczą owoce, warzywa, makaron, chleb, ryż, kasze, komosa ryżowa, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, tofu, substytuty mleka takie jak mleko migdałowe, owsiane lub sojowe, gotowe wegańskie produkty spożywcze [...]
Sezon na przeziębienie, grypę i inne choroby niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego. Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z [...]
[...] wariantom smakowym, jakie mamy do wyboru, możemy z tradycyjnych dań uczynić ciekawe i urozmaicone posiłki. Frużeliny pozwolą dobrze znane owsianki czy naleśniki, ale także ryż i desery odkrywać za każdym razem na nowo. Warto dodać, że rodzina frużelin właśnie powiększyła się o 3 kolejne smaki: jabłko i mango (APPLE & MANGO IN JELLY) jabłko [...]
[...] zawartości alergenów, wegańskie lub bezglutenowe, mogą kierować swoją uwagę w stronę suplementacji białkami roślinnymi. Powszechnymi źródłami protein są soja, konopie, ryż i groch. Dlaczego warto postawić na rośliny? Wiele osób z przyczyn zdrowotnych i światopoglądowych rezygnuje z jedzenia mięsa, inni idą o krok dalej, zupełnie eliminując [...]
[...] mają oznaczenie PC7 lub 7 w trójkącie, czasami PC3 lub 3 w trójkącie. Produkty, które mogą zawierać BPA to: przedmioty i żywność pakowana w plastikowe pojemniki woreczki na ryż i kaszę żywność w puszkach zabawki produkty do higieny osobistej produkty menstruacyjne paragony płyty CD i DVD elektronika domowa soczewki okularowe akcesoria sportowe [...]
[...] jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych, zwłaszcza wieprzowych czy wołowych. Ilość magnezu, jakim może się poszczycić, to około 230 mg jonów. Następnym razem sięgając po ryż, zastanów się dwa razy, czy nie lepiej zjeść nieco kaszy. Woda wysokozmineralizowana – wody pochodzące ze źródeł obfitujących w minerały to znakomity sposób na to, aby w [...]
[...] posiłki zazwyczaj składają się z dobrej jakości białka, jak na przykład grillowana pierś kurczaka lub kawałek ryby, warzyw i węglowodanów takich jak słodkie ziemniaki czy ryż. Tłuszcze w diecie kulturystów są ściśle kontrolowane, więc posiłki są pieczone lub gotowane na parze. Kulturyści postrzegają jedzenie inaczej niż większość ludzi. [...]
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
[...] rozpuść w nim tabletkę do czyszczenia protez i pozostaw na godzinę. Po upływie tego czasu dokładnie go umyj. Tabletki mają jeszcze jedno fantastyczne zastosowanie - idealnie czyszczą przypalony garnek, w którym został pozostawiony gotujący się ryż. Jest to sytuacja pozornie beznadziejna, aczkolwiek gwarantujemy – spalenizna po odmoczeniu zejdzie!
[...] Na diecie wegańskiej możesz spożywać pokarmy pochodzenia roślinnego, w tym: owoce i warzywa rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola i soczewica orzechy i nasiona chleby, ryż i makaron mleko roślinne takie jak mleko sojowe, kokosowe, owsiane i migdałowe oleje roślinne grzyby tofu Korzyści zdrowotne Coraz więcej badań naukowych pokazuje, że [...]
[...] podaży węglowodanów w diecie (ewentualnie niewielkiego dodatku tłuszczu). Dodatkowe węglowodany mogą pochodzić zarówno ze źródeł konwencjonalnych (owoce, soki, makarony, ryż, kasza, pieczywo), jak i z produktów przeznaczonych dla sportowców - głównie bogatych w węglowodany napojów izotonicznych. Równowaga wodno-elektrolitowa Wysiłkowi [...]